Quan parlem d’interpretació d’imatges obtingudes per teledetecció, ens referim a una tecnologia que, fins fa poc, a molts ens semblava inasequible i llunyana -potser a alguns de vosaltres, encara us semblarà ciència ficció- , però la realitat és que s’està introduïnt cada dia més en l’agricultura a nivell mundial – i també en l’àmbit local- . No en tenim cap dubte, el futur proper, s’escriurà en aquesta direcció.

La teledetecció és una eina que -en agricultura- ens permet analitzar paràmetres del cultiu a partir de les imatges obtingudes a través de diferents sistemes i/o aparells que no hi estan directament en contacte: drones, satèl·lit,…

Per a cada parcel·la en particular, s’interpreta la imatge obtinguda, segons el patró de colors preestablert i això ens dóna informació de  factors com ara: l’estat hídric, les necessitats de fertilització nitrogenada en cada punt del camp, la ubicació de males herbes dins la parcel·la, les zones afectades de plagues i/o malalties, etc… de forma que, teledeteccio 2aquesta informació bolcada en l’ordinador/GPS de les màquines aplicadores ens ha de permetre racionalitzar i automatitzar les feines a realitzar sobre cada punt de la parcel·la a més de quantificar els inputs necessaris: reg , aport de fertilitzant, aplicació d’herbicides, etc…  per a assolir les màximes produccions amb la mínima despesa -amb la mínima aplicació innecessària-.

Per què he d’aplicar uniformement a una parcel·la una quantitat fixa d’adob, quan hi ha una zona ben diferenciada on la interpretació de les imatges em diu que no en cal? I si la màquina d’aplicació d’herbicida, fent el recorregut per tot el camp, de forma automàtica, polvoritza exclusivament en aquells punts on s’han detectat les males herbes i els broquets resten tancats allà on no n’hi ha?

imatgedrone1

És evident que, la clau de tot plegat, es troba precisament en la correcta interpretació de les imatges obtingudes per teledetecció. Per això i perquè cada vegada entren amb més força al sector agrícola aquestes tecnologies, neixen empreses que desenvolupen nous mitjans per a obtenir les imatges i nous models d’interpretació de les mateixes, oferint als agricultors de zones extenses la possibilitat d’una recomanació específica i personalitzada per a cada conreu a cada parcel·la i per a un paràmetre determinat.  És la base del que ja fa temps anomenem “agricultura de precisió”.

drone2

Des d’AgroSalvi, enguany hem volgut començar amb una primera experiència per aproximar-nos al que seria la recomanació d’adobat nitrogenat de precisió a diferents parcel·les, de la mà de l’empresa HEMAV S.L.  (veieu el link a la seva web).

Per l’època de l’any en que ens trobem, la zona escollida per a fer aquesta primera incursió, ha sigut la dels arrossars de Pals (Baix Empordà). Els agricultors que ho desitgin podran disposar de les imatges multiespectrals obtingudes en un vol que es va realitzar el passat 18/06/2015 sobre les seves finques.

Potser per aquesta campanya no es podran introduïr les dades en una màquina d’aplicació automàtica-selectiva d’adob, sí que els podran servir, en canvi,  per a comprovar que el que segurament coneixen sobre el terreny (les zones més pobres i les zones més fèrtils de la finca), coincideix amb la recomanació i es reflexa a la imatge corresponent.

Seguirem parlant d’aquest tema!

Si teniu interès en obtenir les dades de la vostra finca podeu posar-vos en contacte amb Dani Porqueras (637 536 415)

Comments

comments