Aquestes imatges corresponen a una lleugera fitotoxicitat en gira-sol, deguda a la matèria activa Oxifluorfen 48% ó 24% (Goal Supreme, Maxofen,..).

En terrenys molt sorrencs -com era el cas- l’aplicació en pre-emergència d’aquest herbicida (complementant amb un Linuron 45% ó 50%, per exemple) forma una pel·lícula a la capa superficial del sòl que permet el control de germinacions i naixences posteriors a l’aplicació. Aquesta barreja resulta econòmica i prou efectiva;  però cal tenir en compte la residualitat i persistència del producte.

Si es dóna el cas d’una pluja prou forta després de l’aplicació, els esquitxos de l’aigua que impacta a terra i rebota cap a les primeres fulles o cotiledons, contenen una certa quantitat de matèria activa que provocarà aquesta simptomatologia de “cremat” de la zona foliar més propera al sòl.

Si la dosi ha estat correcta, normalment aquesta afectació no té més importància i en unes setmanes la planta es recupera i segueix el seu creixement normal.

danysoxifluorfen1

 

 

danysoxifl

 

 

danysoxifluorfen

 

Altres matèries actives registrades en aquest cultiu, com ara  Aclonifen 60% (Challenge) poden provocar el que es coneix amb el nom de “bleaching” ó decoloració/blanqueig de la superfície foliar. També en aquest cas, si no ens hem excedit en la dosi, la planta segueix el seu desenvolupament amb normalitat i no hi ha d’haver cap efecte sobre la producció final del cultiu.

Comments

comments