HISTÒRIA

Cydalima perspectalis és un lepidòpter (papallona) de la família Crambidae. És un defoliador associat al gènere Buxus Linnaeus (boix). Originari de l’est d’Àsia (Xina, Corea i Japó), es va trobar a Europa per primera vegada l’any 2007 a Alemanya i, a Espanya, es detecta  per primera vegada a la província de Pontevedra (Galícia) el mes de maig de 2014.

DESCRIPCIÓ

Les  erugues  presenten  el  cap negre en tots  els  seus estadis.  Recent  emergides  són de color  groc i aspecte  brillant, en anar evolucionant es van enfosquint i presenten  un color de fons verd. Al  dors, presenten  unes fines línies blanques  longitudinals així com una franja mitja de color fosc rodejada de clar i amplis tubercles negres rodejats de blanc en tots els segments. Al seu màxim desenvolupament arriba a uns 4 cm de longitud.eruga

Les crisàlides medeixen entre 1,5 i 2 cm. Inicialment són de color verd però es van enfosquint i, cap al final, es tornen  de color  marró fosc. Estan  protegides  per xarxes de fils de seda  que formen a les mateixes plantes. Els adults tenen una envergadura d’uns 4 cm. Les ales són de color blanc amb reflexes metàl·lics daurats i violeta. Presenten una banda de color marró fosc, d’amplada desigual i dues taques característiques a les ales anteriors. La posta es troba a l’envés de les fulles, en plaques de 5 a 20 ous recoberts d’una substància translúcida.

papallona1 - copia ninfa

BIOLOGIA

Aquest lepidòpter arriba a tenir entre  2 i  3 generacions l’any, amb una durada  de uns 40 dies per generació. Passa l’hivern en forma de larva, protegida en un capoll de seda a la planta, Els adults poden viure una mica més de 2 setmanes. Segons bibliografia, la primera generació provoca pocs danys i, és la segona, la que causa el dessecament  massiu de les plantes. Les densitats de població en aquesta  2ª generació poden  arribar a ser de 60-80 erugues/dm2 de tanca. Els principals danys són deguts a la defoliació i, per tant, a la pèrdua de la capacitat fotosintètica de la planta; encara que els més greus són deguts a l’atac a l’escorça, que pot portar al dessecament i mort del boix.

MESURES DE CONTROL

Biològic: aplicacions del nematode entomopatògen Steinernema carpocapsae o d’insecticides a base de Bacillus thuringiensis kurstaki -per aplicacions a inici eclosió d’ous- 

Químic:  actualment  per  a  aplicacions  professionals  en  jardineria  i  espais  verds  hi  ha  registrats insecticides a base de Cipermetrina, per aplicacions més tardanes.

 

eruguesfils

Aquesta passada primavera 2015 hi ha hagut afectació important amb atacs de Cydalima perspectalis a boixos (Buxus, spp) de les comarques gironines. S’han detectat  defoliacions severes tant en plantes cultivades (jardins, vivers,..) com en altres que creixen de forma espontània en zones boscoses. Tant a peus individuals com a agrupacions en art topiària.

defoliacio - copia - copia

 

 Si teniu qualsevol consulta al respecte, podeu trucar al nostres tècnics de jardineria i espais verds: Francesc Muñoz 637 536 445 –  Paula Garcia 649 833 243

Comments

comments