D’aquí a poques setmanes (2-4), les colzes de la nostra zona sortiran de la parada hivernal i  reprendran la vegetació. Ara mateix és un bon moment si no s’ha fet ja, per a fer l’aplicació d’adob nitrogenat amb sofre. Recomanem 50% UREATEC + 50% SULFAT AMÒNIC si el voleu aplicar granulat amb l’abonadora, ó un S-33, si preferiu fer una aplicació en forma líquida. Les quantitats s’hauran de calcular per a cada cas particular segons el maneig de la fertilització que s’hagi fet en cada parcel·la. Caldrà tenir en compte el que s’hagi fet de fons, el cultiu precedent a la parcel·la, el potencial productiu del nostre terreny, etc…

En qualsevol cas la planta necessita tenir el N disponible per a començar a allargar la tija principal i branquejar.

Es començaran a distingir els primers entrenusos i, aquest és un moment important per a monitoritzar les parcel·les. Cal haver posat alguna cubeta groga (*vam explicar-la en un dels primers posts d’aquest blog) -recordeu que s’ha d’anar pujant la cubeta a mida que puja el cultiu- i anar controlant cada 4-5 dies les captures. Aquest seguiment ens permetrà saber quin nivell d’atac dels diferents insectes, podem tenir en les properes setmanes.

Què ens podem trobar?

 Diferents corcs: del borró terminal, de la tija i de la tavella, Meligethes i Cecidòmia.

El corc del borró terminal fa una picada de posta als peciols a la zona de l’ull de creixement, en néixer les larves migren ràpidament cap al cor de la zona de creixement i com a consequència les plantes perden la dominància de l’eix principal i tenen un aspecte més apinyat i amatat.

borrotermin

Es desencadena vol del corc de la tija quan durant 3 dies seguits abans del 15 de març es donen les condicions de Tª màxima>9ºC i amb temps assolellat i sense precipitacions. Després d’aquesta data és suficient amb 1 dia. (Font CETIOM). Fins ara, a la nostra zona no tenim pressió de plaga suficient com per a justificar un tractament específic. Aquest escarabat és gris i sense taques diferenciades. Fa una picada a inici d’elongació de les tiges i les larves mengen l’interior provocant en créixer la planta, deformacions i obertures longitudinals a les tiges (imatge dreta Font CETIOM). -Cal no confondre amb l’esqueixat produït per un excés de turgència en periodes molt plujosos amb un creixement molt ràpid de la planta, que té un efecte similar-

corc tija

En la següent imatge, podeu veure la diferència morfològica entre meligethes i corc de la tavella. El primer és negre brillant, mentre que el segon és de color gris mate i té el típic “morro” dels curculiònids.

melig3

Aquí veieu meligethes en acció, foradant els botons florals per a arribar al pol·len. Aquesta mossegada provoca l’avortament de la flor i, per tant, no arriba a tavella. Comencem a veure adults d’aquest escarabat quan les temperatures pugen per sobre dels 8ºC, i des d’inici de formació de la primera agrupació floral que irà pujant amb la tija principal. A partir de 15ºC observem desplaçaments generalitzats. És un dels insectes que trobem de forma més generalitzada els darrers anys i, cal tenir en compte que una vegada obertes les flors, ja no resulta plaga sinó que es comporta com un pol·linitzador més. Com que la colza va florint escalonadament a mida que va branquejant, trobem meligethes des de la represa de vegetació fins pràcticament a collita.

No s’ha de fer cap tractament durant la floració perquè trobem una gran quantitat d’abelles i altres pol·linitzadors en pecoreo actiu als camps, per això aconsellem fer un tractament insecticida just abans de l’obertura del primer botó floral (encara podem entrar a la finca amb el polvoritzador) amb un producte registrat tipus: STAMINA (Lambda Cihalotrin 10%), SUMICIDIN EXTRA 5EW (Esfenvalerato 5%), DECIS EXPERT (Deltametrin 10%), etc…

melig2

Pel que fa al corc de la tavella, comença el vol quan la temperatura puja per sobre de 15ºC i el dany que ocasiona és més aviat indirecte. L’escarabat fa una picada a les tavelletes recent formades (caiguda de pètals) i posa un ou que donarà lloc normalment a una sola larva. El dany principal és ocasionat per un mosquit que, aprofitant el forat del corc fa una posta molt més nombrosa dins la tavella. En néixer les larves, mengen els grans de colza recent formats i la tavella queda buida. Ho podeu veure en la següent imatge.

cecidomia

Comments

comments