Seguim parlant de colza.

Al llarg dels darrers anys, a les zones -com la nostra- on s’ha anat intensificant i estenent el conreu de la colza com a part habitual de l’alternativa de cultius d’hivern, hem vist un progressiu augment de la infestació dels camps amb males herbes de la família de les asteràcies o compostes. Ens són coneguts, per la presència als nostres camps i marges, els gèneres Chrysanthemum (groguets o engreixaporcs), Sylibum (card marià), Cirsium (calcides), Sonchus (lletsons) , Taraxacum (també lletsons),  Senecio (herba cana), Matricaria (camamilles), Conyza (conyza), Lactuca (lletugues), Cichorium (xicoira) … i moltíssims altres que conformen una de les famílies botàniques amb més espècies conegudes.

Fins ara no teniem cap herbicida registrat per a fer un bon control en postemergència d’aquestes herbes. Aquesta campanya 2015-16 disposem d’una nova eina per al control de males herbes en colza.

Lontrel 72, de DOW AGROSCIENCES (Clopiralida 72%) és un nou herbicida selectiu de colza per al control en post-emergència de dicotiledònies (males herbes de fulla ampla) presents al cultiu. És especialment efectiu en el control de les que pertanyen a la família de les compostes: card marià, calcida, camamilles, engreixaporcs,… i també contra algunes umbelíferes (sobre aquestes podeu veure un post anterior aquí)

Aquestes fotografies, preses ahir en uns camps en que es va sembrar la colza i no es va fer cap tipus d’aplicació d’herbicida de preemergència, mostren un nivell d’infestació de compostes (card marià, sobretot) i de gramínies (fonamentalment margall) que només podrem intentar controlar fent una aplicació d’aquesta nova sol·lució herbicida.

IMG_2173

 

IMG_2178

 

Podeu veure també entre la fulla ampla, una gran quantitat de verdolaga en plàntula, (que no ens ha de preocupar gaire perquè quan arribi el fred no prosperarà), i també roselles, camamilles, geraniums, veça borda, etc…

Us deixo aquí el link a un article interessant sobre Control de males herbes en colza publicat a la revista Vida Rural aquest passat setembre 2015 per Irache Garnica  (Sección Sistemas Sostenibles. INTIA -Navarra- Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias)

Està clar que, com venim dient també des d’aquest blog fa temps, no podem seguir una pràctica agronòmica que ens dugui a confiar exclusivament en l’aplicació de productes fitosanitaris (herbicides, insecticides, fungicides,…) per al control de males herbes, plagues, malalties…

Cal estudiar en cada cas, amb ajuda dels tècnics de camp, altres tipus d’accions que ens permetin reduïr les poblacions d’infestants i que ens permetin també en últim terme, fer ús de les eines químiques autoritzades, amb garantia d’efectivitat -sense haver generat resistències- que és un greu problema al que ens enfrontem actualment.

 

per a consultes sobre aquest tema podeu posar-vos en contacte amb els nostres tècnics del Departament Agro:

Josep Salvi 637 536 420  –  Dani Porqueras  637 536 415   –  Marçal Arumí  638 037 546  – Francesc Teixidó 638 037 546

Comments

comments